Leegstand in Winkelgebieden Tholen Gestegen naar 13%

01 feb , 7:00 Gemeente
image 23 674486d6268d1

Leegstand in Winkelgebieden in Tholen

De leegstand in winkelgebieden in de gemeente Tholen is het afgelopen jaar gestegen. Momenteel staan er twaalf panden leeg, oftewel 13 procent van het totaal, blijkt uit cijfers van retailonderzoeker Locatus. Een jaar geleden was dat nog 6 procent.

Leegstand en Oppervlakte

Samen zijn die leegstaande winkel- en horecapanden goed voor 15 procent van al het winkel- en horecaoppervlak – per stuk zijn de leegstaande panden dus relatief groot. Gemeten in vierkante meters in plaats van aantallen is de leegstand op Tholen afgelopen jaar ook gestegen.

Vergelijking in de Gemeente Tholen

Binnen de gemeente Tholen zijn er grote verschillen: in Sint-Annaland staat 7 procent van alle winkel- en horecapanden leeg, goed voor 3 procent van het totale retailoppervlak daar; in Sint-Maartensdijk is dat 25 procent, oftewel 27 procent van alle vierkante meters.

Vergelijking met Andere Gemeenten

Ten opzichte van de vijftien gemeenten die het meest op Tholen lijken, doet de middenstand het hier iets minder goed: in die vergelijkbare gemeenten staat 11 procent van de panden leeg. Kijk je naar alle winkelgebieden in heel Zeeland, dan scoort deze gemeente ook minder goed: in heel Zeeland staat 11 procent van alle winkels leeg.

Trend Landelijk

Landelijk is de leegstand afgelopen jaar, net als op Tholen, gestegen, mede door de faillissementen van grote ketens. In sommige steden wordt inmiddels weer meer gewinkeld dan voor corona; in kleinere plaatsen is het aantal bezoekers op zijn best stabiel.

Verwachtingen voor de Toekomst

Met een beetje geluk zou het landelijke leegstandscijfer dit jaar wel eens kunnen stabiliseren, of zelfs dalen, aldus de onderzoekers. Het vervangen van winkels door woonruimte wordt aanbevolen vanwege het tekort aan woningen.

Totale Winkels op Tholen

Het leegstandspercentage neemt af als er in totaal minder winkels en horecapanden zijn. Op Tholen is het aantal winkels en horecagelegenheden sinds 2019 met 23 procent gedaald.

Conclusie

Om de inwoners meer aan winkelgebieden te binden, is het belangrijk om meer winkels te creëren voor dagelijkse boodschappen. Dit stimuleert voetgangers en fietsers, wat de lokale economie ten goede komt.