Op Tholen kost het opladen van een elektrische auto bij een openbare laadpaal momenteel gemiddeld 55,4 cent per kilowattuur. Dit tarief blijft stabiel in vergelijking met september, volgens cijfers van vergelijkingssite LaadpasTop10. Dit is opmerkelijk gezien het feit dat sinds 1 januari 'gewoon' energiebelasting wordt betaald bij het opladen van een stekkerauto.
Elektrisch opladen op straat in Nederland is over het algemeen duurder geworden sinds dit jaar, met uitzondering van Tholen. Andere financiële tegenvallers voor stekkerrijders zijn onder meer de introductie van motorrijtuigenbelasting en het wegvallen van aanschafsubsidies. De ANWB berekende dat elektrisch rijden per kilometer momenteel duurder is dan rijden op benzine.
In sommige delen van Nederland dalen de gemiddelde laadpaaltarieven, zoals in Brabant en Limburg, waar nog oude aanbestedingen van kracht zijn. Daarentegen zijn in en rond Rotterdam de basistarieven sterk gedaald, waardoor het wegvallen van belastingkortingen wordt gecompenseerd. Dit zorgt voor variabele tarieven tussen laadpalen van dezelfde aanbieder, wat verwarrend kan zijn voor stekkerrijders.
Uit onderzoek van de Vereniging Elektrische Rijders blijkt dat de kloof tussen thuisladen en openbaar laden groter wordt. Een op de vijf stekkerautobezitters is afhankelijk van openbare laadpalen, terwijl 12 procent op het werk laadt. Tholen telt inmiddels 227 openbare en semiopenbare laadpunten, wat aangeeft dat het belang van laadinfrastructuur toeneemt.