Recente cijfers over de huisvesting van statushouders op Tholen tonen aan dat van de 160 sociale huurwoningen die in 2022 beschikbaar kwamen, minder dan tien naar statushouders gingen. Dit blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het onderzoeksbureau ABF.
De huisvesting van statushouders blijft een gevoelig onderwerp in de politiek. Het kabinet staat voor uitdagende beleidsconflicten, met tegenstrijdige signalen van ministers. Asielminister Faber beloont gemeenten financieel voor elke gehuisveste statushouder in afwachting van 'sobere doorstroomlocaties', terwijl minister Keijzer van Volkshuisvesting een wetsvoorstel heeft ingediend om gemeenten te verbieden statushouders voorrang te verlenen bij de toewijzing van sociale huurwoningen.
De situatie wordt gecompliceerder doordat nog steeds grote aantallen statushouders in asielzoekerscentra verblijven, wat leidt tot vertragingen in het huisvestingsproces. Tholen en andere gemeenten hebben moeite om de vastgestelde doelstellingen van het ministerie te halen. De gemeente Tholen moet bijvoorbeeld in de eerste helft van dit jaar 32 statushouders huisvesten, maar tot nu toe zijn er slechts elf gehuisvest, volgens cijfers van COA.
De veranderende regelgeving en de verscheidenheid aan strategieën die door gemeenten worden toegepast, creëren onzekerheid in het huisvestingsbeleid voor statushouders. Gemeenten zijn bezorgd over mogelijke chaos als het nieuwe wetsvoorstel van minister Keijzer wordt aangenomen, aangezien veel gemeenten momenteel afspraken maken met woningcorporaties om een percentage van sociale huurwoningen aan statushouders toe te wijzen.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft vastgesteld welke vijftien gemeenten het meest vergelijkbaar zijn met Tholen op basis van huishoudenssamenstelling en welvaartsniveau. Door deze vergelijking kunnen inzichten worden verkregen over de huisvestingssituatie van statushouders in Tholen in vergelijking met andere gemeenten.