Inwoners van Noord-Beveland, Sluis, Tholen, Hulst en Borsele moeten bij een medisch noodgeval vaak langer dan een kwartier wachten tot de ambulance er is. Dit leidt tot zorgen en roept de vraag op naar betere noodhulpvoorzieningen.
Uit een landelijk onderzoek blijkt dat in sommige gemeenten, waaronder Noord-Beveland, ambulances niet binnen de afgesproken termijn van vijftien minuten arriveren. In Kamperland, Noord-Beveland, komt de ambulance in 53% van de gevallen niet op tijd, zoals ondervonden door burgemeester Loes Meeuwisse tijdens een wielerwedstrijd.
De gemeente Noord-Beveland heeft geen eigen ambulancepost, waardoor ambulances uit andere steden moeten komen, wat de wachttijden verlengt. Burgemeester Meeuwisse pleit voor een lokale ambulancepost of behoud van 'first-responder-teams' die medische hulp kunnen bieden, vooral in drukke periodes zoals het zomerseizoen.
Burgemeester Gerben Dijksterhuis van Borsele onderzoekt het gebruik van first responders in Baarland als mogelijke oplossing. In diverse Zeeuwse gemeenten worden gesprekken gevoerd met ambulancediensten om knelpunten aan te pakken en de nodige hulp te waarborgen.
Ambulancezorg Nederland (AZN) benadrukt dat de norm van vijftien minuten niet de enige indicator is voor goede zorgverlening, maar erkent dat snellere hulp bij levensbedreigende situaties cruciaal is. De organisatie benadrukt dat in de meeste gevallen goede zorg niet in gevaar komt als de ambulance na vijftien minuten arriveert.